Forside Info Priser Tandraspning Kiropraktik Kontakt

For år tilbage tænkte man slet ikke over, at hesten kunne have problemer med tænderne. Dengang var det ofte smeden, der lige lagde en kile i munden på hesten og filede lidt på tænderne med sin hovfil. Det har heldigvis ændret sig. I dag foreligger der et meget stort forskningsmateriale inden for hestens tænder og de tandproblemer, hesten kan have.              

Den væsentligste årsag til, at hestens tænder bør undersøges regelmæssigt er, at de vokser hele hestens levetid i modsætning til tænderne hos mange andre dyrearter. I naturen bliver hestens tænder nedslidte af at spise grene, grove blade, græs m.m., så den til sidst ikke ville have flere tænder i munden, hvis ikke tænderne vokser konstant. Vi kan ikke give hestene så groft et foder, at tænderne kan slides på samme måde, som de gør hos heste i naturen. Derfor udvikler hesten tandspidser og evt. tandkroge, og det giver store gener i hestens mund.

Typisk viser det sig ved, at hesten går i mod biddet, den tygger gulerødderne mærkeligt, eller den taber en del foder, mens den spiser. En alvorlig konsekvens af at hesten har tandspidser kan være, at den får kolik (mavesmerter).

Derfor er det meget vigtigt, at hesten regelmæssigt får raspet tænder. For at få så godt et resultat som muligt og dermed bevare hestens sundhedstilstand og præstationsevne kræver det den rette ekspertise og det rette udstyr.

Jeg foretager først en grundig undersøgelse af hestens mund, og derefter retter jeg op på de problemer, der måtte forekomme. Til sidst vejleder jeg om, hvor ofte den pågældende hest fremover bør have tandeftersyn.