Alle heste har orm, men som hovedregel er det 20 % af hestene i en besætning, der bærer 80 % af ormene. Det er kun heste med høj ormebyrde, der skal behandles, og ved at undersøge gødningen for orm, undgår man unødig behandling. Ved kun at behandle heste med høj ormebyrde, mindsker man risikoen for udvikling af resistens blandt ormene.

Vi anbefaler, at man får foretaget en gødningsundersøgelse to gange årligt, dvs. i foråret, hvor ormenes aktivitet øges samt i efteråret, før ormene går i vinterdvale.

Ormetyper

Der er tre typer orm, som primært findes hos heste i Danmark:

  • Strongylider
    Denne gruppe inddeles i små strongylider (cyatostomer) og store strongylider (herunder blodorm). Disse orm er de mest udbredte og findes hyppigt ved gødningsundersøgelser.
  • Spolorm: 
    Spolorm er lange og tykke. Heste opbygger med alderen en vis immunitet over for disse orm, og derfor finder man hyppigst disse orm hos helt unge dyr.
  • Bændelorm:
    Bændelorm er hvide og helt flade og sætter sig ved udmundingen af blindtarmen. Det kræver en speciel test at undersøge for bændelorm, så ved det almindelige gødningstjek finder man ikke disse orm.

Leave a Reply