Symptomer, på at hesten har tandproblemer, er bl.a. tyggebesvær. Den taber foderet ud af munden, savler meget og ømmer sig / stiver sig i munden under ridning. Afmagring og evt. hyppige koliktilfælde er også typiske symptomer.

Hestenes tænder bryder frem med ca. 2 mm om året, og hvis tænderne ikke slides tilstrækkeligt, dannes der skarpe spidser. Tandspidserne kan genere og evt. lave sår i kinderne på hesten. Der kan desuden dannes kroge som typisk ses på overmundes første kindtand og undermundens bagerste kindtand. Det er disse spidser og kroge, man rasper væk.

Unge heste – mælketænder og tandskifte

Hos den unge hest skal man være opmærksom på mælketænder og tandskifte. Fortænderne skiftes når hesten er 2½-4½ år, og kindtænderne skiftes, når hesten er 2½-4 år. Mælketænder, der sidder på kindtænderne, kaldes tandkapper. Det kan være nødvendigt at fjerne de tandkapper, der ikke selv falder ud for at undgå, at hesten får et skævt bid. Desuden kan der kile sig foder op mellem tandkappen og den blivende tand, og det vil give gener for hesten. Dette ses typisk ved, at unghesten har tyggebesvær, savler og taber sig.

Hingstetænder og ulvetænder

Hingstetænder er hestens hjørnetænder. De ses hyppigst hos vallakker og hingste, men kan også ses hos hopper.

Ulvetanden er en lille underudviklet kindtand, som sidder lige foran den forreste kindtand eller evt. helt ude i laden (stedet hvor hesten ikke har nogen tænder). Den kan i nogle tilfælde genere hesten, når den har bid i munden. Hvis dette er tilfældet, skal den fjernes.

Tandraspning

Før en tandraspning, bedøves hesten. Alle hestens tænder undersøges, og spidser og kroge raspes med en el-tandrasper. Der tjekkes for tandkødslommer, og evt. tandsten fjernes. Hvis hesten har ulvetænder, der generer, bliver disse fjernet.

Leave a Reply