Sterilisation af tæver hindrer, at tæven kommer i løbetid og bliver drægtig. De fleste tæver kommer i løbetid, når de er ca. 6 måneder gamle, men det kan variere. Løbetiden varer i gennemsnit 3 uger, og tæven vil normalt komme i løbetid 2-3 gange om året. Ved sterilisation undgår man løbetidsblødningerne, og at hanhunde er ekstra interesserede i tæven under løbetid. Samtidig kan man undgå sygdomme i æggestokke og livmoder bl.a. livmoderbetændelse, cyster og kræft. Det mest optimale tidspunkt for sterilisation er mellem 1. og 2. løbetid. Det er veldokumenteret, at sterilisation af tæver nedsætter risikoen for brystkræft, hvis tæven steriliseres på dette tidspunkt. Vi anbefaler ikke at sterilisere før 1. løbetid af hensyn til tævens adfærdsmæssige udvikling.

Tæven skal være fastet i 6-8 timer før operationen, hvilket vil sige, at den må få aftensmad, men ingen morgenmad, men vand må den gerne få hele tiden. Operationen foregår i fuld bedøvelse. Der skæres et hul i bugvæggen, og æggestokkene fjernes. Operationssåret bliver lukket med indvendige sting, som opløses af sig selv. Det betyder, at tæven ikke kan slikke stingene op, og at den derfor ikke skal have krave på.

Efter operationen skal tæven have smertestillende medicin og antibiotika i 5 dage. Hold øje med, at såret ikke hæver op, bliver rødt og varmt.